Παρασκευή 3 Απριλίου 2020

Παρασκευή του Ακαθίστου

Η Παρασκευή της πέμπτης εβδομάδας της Μεγάλης Σαρακοστής είναι αφιερωμένη στον Ακάθιστο Ύμνο. Τη μέρα αυτή, όπως και κάθε προηγούμενη Παρασκευή της περιόδου, στις εκκλησίες μας ψάλλουμε ύμνους για την Παναγία μας, όμορφα λόγια, δηλαδή, που μιλούν για τις αρετές της Παναγίας, λόγια που την ευχαριστούν για το μεγάλο δώρο που έκανε σε όλους τους ανθρώπους με το να δεχτεί να γεννήσει τον Υιό του Θεού. Η Παναγία με την πράξη της αυτή μας έδωσε τη δυνατότητα να γνωρίσουμε το αληθινό πρόσωπο του Θεού, που είναι Αγάπη. Οι άνθρωποι πριν από τη γέννηση του Χριστού ζούσαν στο σκοτάδι, είχαν πολλούς εχθρούς, και νόμιζαν ότι αρκεί να αγαπούν τους δικούς τους ανθρώπους και κανέναν άλλο. Η Παναγία, με τη γέννηση του Χριστού, μας έδωσε την ευκαιρία να δούμε το Φως, να ζήσουμε με αγάπη και ελπίδα, να μην έχουμε φόβο. Γι' αυτό είναι μητέρα όλων μας, γιατί δέχτηκε το κάλεσμα του αγγέλου και συμμετείχε με χαρά και προθυμία στο σχέδιο του Θεού για τη σωτηρία μας!


Ο ύμνος που ψάλλουμε σήμερα λέγεται Ακάθιστος. Σκεφτείτε τι σας θυμίζει η λέξη. Ακάθιστος...αυτός που δεν κάθεται. Λοιπόν, το όνομα αυτό το πήρε ο Ύμνος της Παναγίας, γιατί σε μια πολύ δύσκολη στιγμή για την χώρα και τη ζωή τους τον έψαλλαν οι άνθρωποι όρθιοι, χωρίς να κάθονται. Ήταν το 626 μ.Χ. Οι Άβαροι είχαν πολιορκήσει την Κωνσταντινούπολη και οι ζωές των βυζαντινών κινδύνευαν. Άλλοι πολεμούσαν κι άλλοι προσεύχονταν. Το βράδυ έγινε ανεμοστρόβιλος που κατέστρεψε των στόλο των Αβάρων και τους ανάγκασε να φύγουν. Οι άνθρωποι μέσα στα τείχη σώθηκαν και πίστεψαν ότι ο Θεός τους βοήθησε. Έτσι μπήκαν στην εκκλησία της Παναγίας των Βλαχερνών και εκεί έψαλλαν ευχαριστήριο ύμνο προς την Παναγία, αυτόν που λέμε κι εμείς σήμερα.

Ευχόμαστε η Παναγία να προστατεύει όλους μας, παιδιά, και να μας βοηθήσει να αντιμετωπίσουμε αυτή τη δυσκολία της πανδημίας που ταλαιπωρεί τους συνανθρώπους μας... Να θυμάστε, η Παναγία είναι η μητέρα όλων μας κι έτσι να της μιλάμε, με θάρρος και οικειότητα, όπως μιλάμε στη δική μας μητέρα!

Προσοχή!!! Το Σαββατοκύριακο θα ανεβάσουμε εδώ βίντεο για εσάς από τους κατηχητές σας! Μείνετε συντονισμένοι!  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η θεραπεία των δέκα λεπρών Πώς είναι οι καρδιές μας όταν έχουν ευχαριστία; Τα μικρά παιδιά του κατηχητικού μας έφτιαξαν με πολύ κέφι αυτές τ...